طرح تشکیل مجمع خیرین کار و تولید کشور
“شناسم یک طبیب آنهم خداست”
طرح تشکیل مجمع خیرین کار و تولید کشور
داود حمیدی
عنوان طرح : مجمع خیرین کار و تولید کشور
نهاد سازی در راستای کشف و بهره گیری مطلوب از ظرفیتهای جامعه کار و تولید با استفاده از سنتهای ایرانی اسلامی در جهت ایجاد مساعدت های اجتماعی به کارگران بیکار.
مقدمه :
ایران سرزمینی با قدمت شش هزار ساله در برخورداری از منابع طبیعی و دارای ۱۰ اقلیم از ۱۲ اقليم دنیا و همچنین صاحب کلکسیونی از معادن، نفت، آب، تنوع زیستی گیاهی و جانوری بی بدیل در جهان می باشد. ما در کشوری زیست می کنیم که دارای فرهنگها و تمدنهای متنوع و تعالی بخشی به قدمت بشریت است .ما جزء اولین ها در ایجاد دولت مدنی، در تدوین قوانین و مقررات حقوقی، در ایجاد استراتژی نظامی و صنعتی ، دارای بزرگترین دانشمندان در حوزه تحقیقات فضایی(در سازمان ناسا)، پزشکی، صنعت و توسعه در ۵ قاره عالم می باشیم.
آیا ما با این همه توانمندی های بالقوه توانسته ایم بطور شایسته در شأن این ملت بزرگ و سلحشور باشیم؟ در زمانی نه چندان دور برنج شمال ایران در پاکستان، امارات، عربستان و حتی اروپا و ترکیه به فروش می رفت، ما بزرگترین صادر کننده پوتین و البسه و حوله به اتحاد جماهیر شوروی سابق، اروپا، پاکستان، هند و … بودیم. پس چرا سنگرهای تولید یکی پس از دیگری سقوط کردند و خانواده تولیدکننده برنج شمال، برنج هندی در منازل خود مصرف می کند و در اکثر محصولات بجای تولید کننده وارد کننده شده ایم.
اگر بیکاری، طلاق، افت شاخص های تولید و صنعت، عدم رغبت در تولید، رکود در بنگاههای تولیدی، فرار مغزها، ناهنجاری های فرهنگی، اعتیاد، کار کودکان و سایر نابسامانی ها را در نظر بگیریم هیچکدام علت نمی باشند بلکه معلول همان فروپاشی سنگرهای کار و تولید و عدم حمایت مدون، برنامه ریزی شده و جامع از کارآفرینان کشور می باشد این معلولها علت برافراشته شدن پرچم تولیدات کشورهای دیگر در فروشگاهها و مصرف داخلی است و می توان اینگونه تعبیر نمود که حل بحرانهای اجتماعی، رشد و شکوفایی بنگاهای تولیدی را در هر جامعه طلب می نمایند .
در منابع فقهی تامین اجتماعی بر اصول مسئولیت متقابل اعضای جامعه نسبت به یکدیگر ، ایجاد زمینه کرامت ذاتی ، عدالت توزیع و همبستگی اجتماعی تأکید شده است . همچنین عدالت اجتماعی ، نوع دوستی ، مسئولیت پذیری ، رفع نیازهای اولیه نیروی بیکار شده اجباری از تولید، از راهکارهای اولیه مساعدت اجتماعی می باشد . که این مسئولیت بر عهده دولت و در صورت عدم توانائی بر عهده احاد جامعه می باشد.
علی ایحال با توجه به موارد فوق، تشکیل مجمعی با حضور حداکثری امری ضروری به نظر می آید، به عبارت دیگر هدف از تشکیل این مجمع، مشارکت کلیه احاد جامعه و کسانی است که نظام بیمه ای و دولت پاسخگوی نیاز آنان نمی باشد. تامین مالی این مجمع بر اساس اصولی طراحی شده است که در آن هر یک از افراد جامعه، اعم از شاغل یا غیر شاغل، مستمری بگیر و کارفرما و در مواردی دولت و…. بصورت داوطلبانه مشارکت می نمایند و در این راستا بخشی از نیازهای کارگران بیکارشده بعلت بحرانهای اقتصادی تامین می گردد .
اهداف:
1– مساعدت اجتماعی برای کارگران بیکار شده از فعالیت های شغلی
2-تامین نیازهای درمان برای کارگران فاقد خدمات درمانی
3-تامین هزینه های زندگی خانواده کارگری که سرپرست خود را از دست داده اند
4-تخصیص وام کوتاه مدت ضروری برای خانواده کارگران کم بضاعت
5- ارتقاء نقش کار آفرینان در توسعه و اعتلای جامعه
6- مشارکت دادن و هم افزایی حداکثری کارآفرینان در سیاست گذاری، طراحی و اجرای برنامه- های مساعدت اجتماعی برای کارگران
7- بازتعریف و هدفمندسازی حمایتهای دولت در توسعه حمایت های اجتماعی .
8- کاهش معضلات اجتماعی از قبیل اعتیاد، طلاق، تنش های روانی و … که معلول بیکاری هستند.
9- ایجاد خودباوری و گسترش فرهنگ کار در جامعه و شکوفا نمودن استعدادهای پنهان نیروی کار
10- ارتباط منطقی مدیران صنایع در راستای هم افزایی برای مساعدت های اجتماعی در جامعه.
11- تسهیل بسیج هدفمند منابع مالی سازمانهای جهانی و اشخاص خیّر در داخل و خارج از کشور، جهت مساعدت های اجتماعی به کارگران .
طرح پیشنهادی:
اهمیت تاریخ صرفا به این دلیل نیست که می توانیم از گذشته بیاموزیم، بلکه به دلیل آن است که حال و آینده را به واسطه تداوم نهادهای یک جامعه با گذشته پیوند بدهیم. گذشته، انتخاب- های امروز و فردا را شکل می دهد و گذشته را فقط در قالب حکایت تحول نهادی می توان جستجو نمود، توجه به رویکرد نهادهای گذشتگان در مساعدت اجتماعی در جای جای برگ های خاطره تاریخ ایران فراموش نشده است و این رویداد بارها و بارها در جوامع گذشته، در ادوار دور و در تاریخ معاصر شهرهایی همانند تهران، تبریز، اصفهان، محلات و … در صنوف مختلف اتفاق افتاده و سینه به سینه گشته و اکنون تاریخ نشانه ای از همیت، جوانمردی و خیّر بودن آنان را به نمایش می گذارد.
تاکید اصلی این مقوله بر تعاون و همسوئی جمعی و بهره گیری از منافع ناشی از این همکاری مشترک برای مساعدت در معیشت کارگران می باشد.
شکل گیری و ایجاد نهاد مذکور محیطی مناسب برای حل معضل مبادلات پیچیده بر اساس راه حل متکی به همکاری و هم افزائی مشترک فراهم می اورد. این حرکت میمون و پسندیده راه را برای رشد می گشاید، هدف از ارائه این طرح نه ایجاد تحول عظیم در مساعدت کشور بلکه ایجاد نظریه ای در مورد امکان ثمربخش بودن اعتماد به نیروی کار کشور میباشد. در تاریخ معاصر مشاهده کردیم. جبهه های جنگ را مردم عادی مسئولیت پذیر و همین فرهیختگان جوان و ایثارگر کشور اداره کردند و اثبات کردند که اجازه نخواهند داد ذره ای از خاک این کشور را دشمن به یغما ببرد. این باور باید در کارگزاران نظام ایجاد و تقویت شود که در جبهه نبرد بسیار نابرابر اقتصادی جهت رسیدن به آرمانهای مقدس انقلاب اسلامی همچون گذشته، باور به توانمندی های کارگران وکار آفرینان خلاق این مرز و بوم رکن اصلی و ضامن پیروزی می باشد.
مراحل اجرائی طرح:
ایجاد نهاد مجمع خیرین کارو تولید
نهاد تعریف شده نقش عمده ای از طریق ایجاد ساختار باثبات برای کنشهای متقابل انسانی، با رعایت اصول و قواعد رفتاری سایر شرکا در بازار کار را دارد، که با بهره مندی از هنجارهای رفتاری جامعه و مجموعه قوانین و مقررات و سایر قوانین عرفی و قراردادهای فردی برای اصلاح در نحوه تغییر بموقع و هدفمند بر اساس توجه ویژه جامعه برای ارتقاء روانی ، بهداشت اجتماعی و امنیت اجتماعی جامعه کار و تولید را به همراه خواهد داشت این نوع نهاد تعریف شده بستر مناسب تری در بازتعریف مساعدت اجتماعی و ایجاد روح همدلی و تعاون فی مابین کارفرمایان ، کارگران و سایر اقشار داوطلب برای ارتقاء منزلت اجتماعی کارگران خواهند داشت .
ساختار سازمانی
اساسنامه مجمع خیرین کار و تولید کشور
در اجرای اقدامات دولت محترم جمهوری اسلامی ایران درمشارکت کارآفرینان و سایر اقشار جامعه درحل مشکلات حاصل از عوامل متعدد و در بنگاههای اقتصادی، حمایت ازنیروی کار و تولید و همچنین در جهت هدایت منابع مالی کار آفرینان، کارگران و سایر اقشار جامعه در بسترمساعدت کارگران ، برای تسهیل در تصمیم گیری، تسریع مساعدت اجتماعی بر مبنای اهداف تعریف شده، ایجاد منابع مالی در جهت پیدایش امکانات مورد نیاز برای حل مشکل کارگران از کار بیکار شده که دچار بحران شده اند و به منظور مشارکت کارآفرینان و سایر اقشار جامعه در حل مشکلات حاصل از عوامل متعدد در بنگاههای اقتصادی مجمع خیرین کار و تولید کشور تشکیل می گردد و طبق مفاد این اساسنامه که به وسیله وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی تهیه و به تصویب مجمع عمومی در مورخ ………… رسیده است تاسیس و بر اساس آن اداره خواهد شد .
فصل اول کلیات
ماده ۱. نام مجمع :
این موسسه بنام مجمع خیرین کار و تولیدکشور تعریف می گردد که در این اساسنامه به اختصار مجمع نامیده می شود که با رعایت قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران و بر طبق این اساسنامه تشکیل شده و فعالیت مینماید .
ماده ۲. موضوع فعالیت مجمع:
مساعدت برای کارگران آسیب دیده از بحران های اقتصادی که امکان تامین نیازهای اولیه زندگی خود را ندارند و از منابع دولتی و نهادهای مصوب در قانون مساعدت دریافت نمی کنند طبق اساسنامه ای که به تصویب مجمع خواهد رسید، مشمول دریافت خدمات به شرح ذیل می باشند.
الف. مساعدت اجتماعی برای کارگران و مزدبگیران بیکار شده از فعالیت شغلی که مشمول دریافت بیمه بیکاری وسایر مساعدت های اجتماعی از دولت نمی باشند .
ب.مساعدت اجتماعی برای خانواده کارگران که به هر علت سرپرست خود را از دست داده اند.
ج.تامین نیازهای درمانی برای کارگران فاقد خدمات درمانی در سایر موارد با پیشنهاد مراجع ذیصلاح که به تصویب مجمع رسیده باشد.
ه.تخصیص وام کوتاه مدت ضروری برای خانواده کارگران کم بضاعت.
و.تامین هزینه های تحصیلی کارگران و فرزندان مستعد تحصیل در کلیه مقاطع تحصیلی.
ض. سایر خدماتی که در راستای موضوع فعالیت مجمع تصویب میشود.
كل سرمایه مجمع متعلق به عام است و در صورت انحلال مجمع کلیه اموال و دارایی های مجمع با تصمیم وزیر تعاون،کار و امور اجتماعی در امور خیریه برای ارائه خدمات اجتماعی به کارگران و خانواده کارگران هزینه خواهد شد.
ماده ۳: مرکز مجمع
مرکزاصلی مجمع در تهران و نشانی آن توسط هیئت امنا تعیین خواهد شد.
تبصره: در صورت لزوم مجمع می تواند با تصویب مجمع عمومی در شهرستانها شعبه ایجادنماید.
ماده ۴: شخصیت حقوقی و مدت فعالیت
مجمع از تاریخ تاسیس دارای شخصیت حقوقی مستقل بوده و بصورت موسسه خیریه غیرانتفاعی اداره می شود. این مجمع استقلال مالی داشته و با رعایت قوانین و مقررات مرتبط تابع این اساسنامه می باشد و مجمع از تاریخ تصویب اساسنامه برای مدت نامحدود تشکیل می شود.
ماده ۵: اهداف
هدف از تشکیل و فعالیت مجمع:
– افزایش بازده در راستای بهبود فضای کسب و کار و ارتقاء منزلت اجتماعی کارگران
– مساعدت اجتماعی برای کارگران بیکار شده کم بضاعت
– ارائه خدمات و مساعدت برای امید به زندگی در جامعه کارگری
– کاهش تنش ها و بحرانهای کارگری
– بهره گیری از توانمندیهای کار آفرینان و کارگران
– امکان دریافت هدایای اشخاص حقیقی وحقوقی نهادها و سازمان های بین المللی
– دریافت هدایای اشخاص حقیقی و حقوقی ، شرکت های خصوصی خارج کشور از طریق مراجع قانونی
ماده 6:سرمایه مجمع عبارت است از :
مبلغ یک میلیارد ریال آورده اعضای موسسین که بصورت قرض الحسنه در اختیار مجمع قرار میگیرد. سایر منابع تامین اعتبار عبارتند از:
-هدایای کار آفرینان و سایر سازمانهای غیردولتی در داخل و خارج از کشور
-کمک های بلاعوض دولت که در قالب بودجه سالیانه دولت تنظیم و از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اقدام خواهد شد.
-هدایای کارگران شاغل که از طریق فعالیت کاری در قالب بخشی از اضافه کار ، سنوات ، سود سهام ، کارکرد روزانه و … به صندوق انجام میپذیرد.
-هدایای سایر اقشار جامعه بصورت نقدی و غیرنقدی
– سایر موارد
فصل دوم:
ارکان موسسه:
ماده 7: ارکان موسسه عبارت است از:
الف . مجمع عمومی
ب . هیئت امنا
ج. مدیرعامل
د. بازرس قانونی
ماده 7-1:
مجمع عمومی از اجتماع موسسین یا نماینده قانونی آنان تشکیل میشود و مرکب از اعضا بشرح زیر خواهد بود:
– وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و یا معاون ایشان بعنوان عضو و رئیس مجمع.
– وزیر صنعت ، معدن و تجارت بعنوان عضویا نماینده ایشان به عنوان نماینده عضو .
– دبیرکل خانه کارگر جمهوری اسلامی بعنوان عضو.
– رئیس کانون عالی کارفرمایان کشور بعنوان عضو.
– ۵ نفر از مدیران عامل شرکت های بزرگ تولیدی، صنعتی و خدماتی با انتخاب وزیر تعاون، کار و
رفاه اجتماعی بعنوان عضو.
– یک نفر کارشناس خبره در حوزه اقتصادی به انتخاب رئیس مجمع بعنوان عضو.
– یک نفر کارشناس خبره در حوزه کار تولید به انتخاب رئیس مجمع بعنوان عضو.
– یک نفر کارشناس خبره در حوزه منابع انسانی به انتخاب رئیس مجمع بعنوان عضو.
– رئیس سازمان بهزیستی کشوربه عنوان عضو
– 5 نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون عالی کارگران کشوربعنوان عضو .
تبصره : لازم است که نمایندگان تام الاختیار حتی الامکان، تخصص و تجربه لازم در حوزه تعریف شده را داشته باشند.
ماده 7-2:
مجمع عمومی عادی حداقل سالی یک بار تشکیل می شود و با حضور نصف بعلاوه یک عضو از اعضاء رسمیت می یابد و تصمیمات اکثریت آرا معتبر است.
در صورت ضرورت مجمع عادی بطور فوق العاده با دعوت رئیس هیات امنا یا بازرس قانونی و یا تقاضای کتبی یک سوم اعضاء تشکیل خواهد شد.
تبصره . دستور جلسه و تاریخ و محل تشکیلات جلسات مجمع عمومی اعم از عادی فوق العاده در دعوت نامه ای که به وسیله رئیس مجمع تهیه و با امضای مدیرعامل ارسال خواهد شد .
ماده 7-3:
اختیارات مجمع عمومی موسسین بشرح زیر است :
-رسیدگی و تصویب ترازنامه، حساب عملکرد، گزارش مدیران و بازرس قانونی مجمع و همچنین تعیین نحوه مدیریت برای دوره آتی.
-رسیدگی و تصویب بودجه سالانه مجمع خیرین
-تصویب مقررات مالی و معاملاتی مجمع خیرین و تعیین سقف مالی و اختیارات هیئت امنا در موارد سرمایه گذاری و یا مشارکت.
-تصویب مقررات استخدامی .
-تعیین خط مشی جذب سرمایه.
-تعیین و برکناری اعضاء هیئت امنا.
-تعیین حقوق و مزایای مدیرعامل واعضای هیئت امنا در صورت حضور بصورت موظف .
– تصویب پیشنهادات ارائه شده برای اصلاح اساسنامه.
-بررسی و تصویب ، بودجه پیشنهادی سالیانه،صورتهای مالی،عملکرد سالانه صندوق ارائه شده از هیات امناء
-بررسی و تایید نحوه استفاده و بهره برداری از وجوه و ذخائر برابر اهداف تعیین شده مجمع
-ارائه گزارش عملکرد مجمع بصورت ماهیانه به مشارکت کنندگان مالی ومراجع ذی صلاح.
-سایر موضوعاتی که در صلاحیت مجمع می باشد
ماده 7-4: جلسات مجمع عمومی با حضور حداقل 3/2 از اعضا رسمیت خواهد یافت و حضور ریاست مجمع جهت رسميت جلسه الزامی است.
ماده 8:
هیئت امنا مركب از ۵ نفر خواهد بود که توسط مجمع عمومی برای مدت چهار سال انتخاب می شوند و به صورت موظف یا غیر موظف انجام وظیفه می نمایند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است. در انقضا مدت مذکور تا انتخاب اعضا جدید هیئت امنا و انجام تشریفات قانونی، هیئت امنا قبلی کماکان تا جانشینی هیئت امنا جدید در سمت خود انجام وظیفه خواهد کرد.
ماده 9:
وظایف و اختیارات هیئت امنا عبارت است از:
جز درباره مسائلی که اتخاذ تصمیم به موجب مقررات این اساسنامه در صلاحیت مجمع عمومی یا مراجع بالاتر است هیئت امنا دارای کلیه اختیارات لازم برای اداره امور مجمع خیرین می باشد مشروط به اینکه اقدامات آنها در حدود موضوع هیئت امنا و مصوبات مجمع باشد و عمده آنها بشرح زیر است:
-اتخاذ تصمیم در مورد امکان ساماندهی مساعدت های اجتماعی در حدود خط مشی های تعیین شده به وسیله مجمع
-تعیین برنامه اجرایی در زمینه مصوبات مجمع و کلیه امور مربوطه.
بررسی و تصویب پیشنهادات ارائه شده از طرف مدیر عامل
تبصره یک – اعضاء هیات امناء برای مدت 4 سال انتخاب می شوند و جایگزین پیش از موعد و تجدید انتخاب آنها بلامانع است و حکم انتصاب رئیس و اعضاء هیات امناء توسط رئیس مجمع صادر می گردد.
تبصره دو-چنانچه هر یک از اعضاء هیات امناء برکنار ، فوت یا استعفاء دهد، انتخاب عضو جدید برای مدت باقیمانده انتخاب از طریق مجمع خواهد بود .
تبصره سه – در صورت غیبت بیش از 3 جلسه متوالی یا 6 جلسه غیر متوالی هریک از اعضا بدون عذر موجه(به تشخیص رئیس هیات امنا) در طول یک سال انتخاب و انتصاب جانشین برای بقیه مدت، توسط رئیس مجمع انجام خواهد شد .
تبصره چهار– جلسات هیات امناء با حضور حداقل 3 نفر از اعضاء رسمیت یافته و تصمیمات آنها با رای موافق حداقل 3 عضو حاضر قطعیت خواهد یافت .
ماده 10:
جلسات هیئت امنا لااقل هر ماه یک بار به دعوت رئیس هیئت امنا و با حضور اکثریت اعضا تشکیل خواهد شد .
تعداد اعضاء هیات امناء جمعا 5 نفر بوده و بصورت زیر انتخاب می گردند:
-یک نفر با پیشنهاد وزیر تعاون ، کار و رفاه اجتماعی و تصویب مجمع به عنوان مدیرعامل
-یک نفر منتخب مدیران صنایع بزرگ کشور
-یک نفر منتخب کارگران از طرف کانون عالی کارگران کشور
-یک نفر منتخب کارفرمایان از طرف کانون عالی کارفرمایان کشور
-یک نفرمنتخب مجمع که توانایی علمی و تجربی در زمینه اقتصادی و مالی را داشته باشد.
ماده 11: وظایف هیات امناء
-تصویب خط مشی و راهبردهای صندوق
-تصویب شاخص های عملکردی بر اساس اهداف و راهبردی مجمع
-بررسی بودجه مجمع و ارائه آن به مجمع
-بررسی ارائه پیشنهاد آئین نامه مالی ، معاملاتی ، اداری استخدامی و آئین نامه ها مورد نیاز و تشکیلات کلان جهت تصویب مجمع
ماده ۱2: وظایف مدیر عامل
مدیرعامل بالاترین مقام اجرایی هیئت امنا می باشد که اختیار استخدام، اخراج، تعیین حقوق و مزایا و ترفیع کارکنان برابر مصوبات را بر عهده دارد
همچنین در خصوص امور داخلی و اداری، در حدود بودجه مصوب، اساسنامه و آئین نامه ها و مقررات مربوطه دارای اختیارات زیر خواهد بود:
-اجرای مصوبات مجمع و هیئت امنا.
-نمایندگی مجمع در کلیه مراجع.
-پیشنهاد ارجاع امور به داوری و صلح و سازش در امور مربوط به هیئت امنا .
-تعیین و نظارت بر وظایف کارکنان و در صورت لزوم تفویض اختیار .
-تهیه ترازنامه و حساب عملکرد و تسلیم آن به هیئت امنا برای بررسی و تائید و تقدیم به مجمع .
تبصره: کلیه اوراق بهادار، چکها و سفته ها و براوات و قراردادها و سایر اسناد تعهد آور با امضای مدیرعامل و یکی از اعضای هیئت امناء که توسط رئیس مجمع تعیین می گردد امکان پذیر خواهد بود.
ماده 13: بازرس قانونی
بازرس قانونی برای هر سال مالی به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تصویب مجمع انتخاب می شود. بازرس قانونی حق مداخله در امور مجمع خیرین را ندارد لکن میبایست ایرادات موجود، پیشنهادات و نظرات خود را به اطلاع هیئت امنا و مدیرعامل برساند و در صورت عدم توجه، گزارش جامعی از چالشها و مشکلات را بصورت محرمانه به اطلاع رئیس مجمع برساند.
ماده1-13:وظایف بازرس قانونی
وظایف بازرس قانونی(حسابرس) همان است که در قانون تجارت برای بازرس شرکت تعیین گردیده است و بازرس می تواند با اطلاع رئیس هیئت امنا و مدیرعامل به دفاتر مربوطه رسیدگی و هرگونه توضیح و اطلاع را که به منظور انجام وظیفه لازم بداند اخذ نماید.
فصل چهارم . انحلال و تصفیه مجمع خیرین
ماده 14: انحلال پس از تصویب مجمع عمومی با انتخاب مدیر تصفیه تعیین و مراتب از طریق روزنامه رسمی انتشار می نمایند .
تبصره : کلیه اموال و دارائیهای مادی و معنوی با نظر رئیس مجمع در امور خیریه و برای توسعه و کمک به توسعه مراکز رفاهی کارگران و کارآفرینان هزینه خواهد شد.
فصل پنجم . تغییر اساسنامه
ماده 15: هر گونه تغییر اساسنامه پس از طی تشریفات مقرر در مجمع عمومی معتبر خواهد بود .
ماده 16: موارد پیش بینی نشده در اساسنامه تابع مقررات قانونی کشور خواهد بود.
تهیه و تدوین
داود حمیدی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.